Welkom op onze vernieuwde site. | i.v.m. de drukte bij de pakketdiensten kan de bezorging 1 tot 2 werkdagen langer duren.

  • N. van Gestel, P. de Beer, M. van der Meer,Het hervormingsmoeras van de verzorgingsstaat
  • N. van Gestel, P. de Beer, M. van der Meer,Het hervormingsmoeras van de verzorgingsstaat
N. van Gestel, P. de Beer, M. van der Meer,Het hervormingsmoeras van de verzorgingsstaat
N. van Gestel, P. de Beer, M. van der Meer
Het hervormingsmoeras van de verzorgingsstaat
veranderingen in de organisatie van de sociale zekerheid
€ 41.99

Levertijd: 5 tot 7 werkdagen

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is de uitvoeringsorganisatie van de sociale zekerheid en het arbeidsmarktbeleid meerdere malen ingrijpend gewijzigd. Nu eens was er sprake van een grotere rol van de sociale partners, dan weer van marktwerking en privatisering en dan weer trok de overheid de verantwoordelijkheid naar zich toe.
In dit boek onderzoeken de auteurs hoe deze hervormingen tot stand zijn gekomen en welke politieke en maatschappelijke visies daaraan ten grondslag lagen. Daarbij hanteren zij drie wetenschappelijke perspectieven op veranderingen in maatschappelijke sectoren. In het ideeënperspectief zijn beleidswijzigingen de uitkomst van een strijd tussen conflicterende ideeën. In het institutionele perspectief ligt de nadruk op diepgewortelde waarden en tradities, die ingrijpende veranderingen lange tijd in de weg kunnen staan. In het chaosperspectief komen radicale veranderingen alleen tot stand als op een gunstig moment gebruik wordt gemaakt van een samenloop van factoren die een window of opportunity creëren. De auteurs concluderen dat veel hervormingen meer een afscheid van het verleden waren dan een heldere keuze voor een nieuw model. Als gevolg daarvan leverden veel hervormingen niet op wat er van tevoren van werd verwacht en vormden zo weer aanleiding tot nieuwe hervormingen. Op deze wijze zijn politici en beleidsmakers steeds meer vastgelopen in een hervormingsmoeras dat zij zelf hebben gecreëerd.

Extra informatie:

Paperback / softback
210 pagina's
Met illustraties
Augustus 2009
331 gram
235 x 155 x 13 mm
EAN: 9789089641533
AUP Wetenschappelijk

Levertijd: 5 tot 7 werkdagen